Cilat janë 99 qytetet bregdetare në mbarë botën që po fundosen me shpejtësi të frikshme, rrezikohen 200-milionë njerëz

Studimi i fundit i kryer nga studiues në Universitetin e Rhode Island ka hedhur dritë mbi çështjen alarmante të fundosjes së qyteteve bregdetare me një ritëm që tejkalon rritjen e nivelit të detit.

Me të paktën 200 milionë njerëz në rrezik shpërnguljeje, zbulimet nxjerrin në pah nevojën urgjente për ndërgjegjësim dhe veprim për t’i dhënë zgjidhje këtij shqetësimi global.

Studimi identifikoi 99 qytete bregdetare në mbarë botën që po fundosen, me disa vende deri në 5 cm në vit. Ndër pikat e nxehta të fundosjes të identifikuara janë qytete në Bangladesh, Kinë, Filipine dhe Pakistan, si dhe zona të dukshme urbane si Zona e Gjirit Tampa në Florida, Auckland në Zelandën e Re, Taipei në Tajvan dhe Stambolli në Turqi.

Ekipi përdori imazhe satelitore për të monitoruar dhe matur ndryshimet e lartësisë së tokës me saktësi milimetrike, duke u mundësuar atyre të identifikojnë zonat më të brishta. Analiza e tyre u fokusua në rajonet e ulëta të ndjeshme ndaj stuhive, duke nxjerrë në pah rreziqet e mundshme që lidhen me rrëshqitjen e shpejtë të bregdetit.

Dalja e tepërt e ujërave nëntokësore u identifikua si shkaku kryesor i fundosjes në disa rajone, ndërsa zona të tjera kishin fundosje për shkak të aktiviteteve të ndryshme njerëzore si minierat, ndërtimet dhe nxjerrja e karburanteve fosile.

Pavarësisht zbulimeve shqetësuese, ka shpresë, pasi studimi theksoi gjithashtu raste kur qytetet ishin në gjendje të kufizonin rrëshqitjen përmes përmirësimit të praktikave të menaxhimit. Xhakarta, për shembull, uli ndjeshëm shkallën e saj të uljes nga 28 cm në vit në 2.50 cm gjatë dy dekadave të fundit, duke demonstruar potencialin për strategji efektive zbutëse.

Hulumtimi shërben si një zile e fortë zgjimi për qeveritë, urbanistët dhe komunitetet lokale për t’u dhënë përparësi praktikave dhe politikave të qëndrueshme që trajtojnë shkaqet themelore të rrëshqitjes së bregdetit. Duke miratuar masa proaktive dhe praktika të qëndrueshme të menaxhimit, ekziston mundësia për të zbutur rreziqet dhe për të mbrojtur miliona njerëz që jetojnë në këto qytete bregdetare të cenueshme./Daily Mail – Syri.net

1 / 3

PrevNext

© SYRI.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *