Një shkrirje e njeriut dhe makinës që do të ndryshojë botën

Me ndihmën e teknologjisë së re të ekzoskeletit, një makinë që ngjitet në trupin e përdoruesit, njeriu i paralizuar prej vitesh arriti të hidhte hapat e parë drejt përparimit dhe një jete të pavarur pas një dekade agonie.

Siç raporton “BBC”, 30-vjeçari Thibault, i cili vuan nga paraliza totale e të katër gjymtyrëve, me ndihmën e një ekzoskeleti që merr valët e trurit direkt nga truri përmes një mikroçipi, ka arritur të hedhë hapat e parë, duke komentuar se. “Ndihet si njeriu i parë në Hënë”.

Historia e Thibault daton në vitin 2019, por ia vlen të kujtohet.

Lëvizjet e tij janë larg të qenit perfekte, por ekspertët e robotikës thonë se ky është një hap i madh drejt përmirësimit të jetës së miliona njerëzve që kanë jetuar me paralizë prej vitesh.

Mbi çfarë parimi funksionon ekzoskeleti?
Hapi i parë ishte që Thibault t’i nënshtrohej një operacioni, me të cilin u vendosën dy implante në sipërfaqen e trurit përgjegjës për lëvizjen. Ka 64 elektroda në implante që marrin direkt impulse nga truri ose lexojnë mendimet dhe i dërgojnë ato në kompjuter. Pas kësaj, softueri i konverton ato në komanda që merr ekzoskeleti. Thibault duhej të lidhej me ekzoskeletin dhe kur truri i tij jep komandën “shko”, fillon një zinxhir udhëzimesh që rezultojnë në lëvizje.

Pas një dëmtimi në shtyllën kurrizore në një aksident në klub nate, ai mbeti plotësisht i paralizuar dhe përjetoi shumë emocionalisht hapat e tij të parë pas aksidentit.

Sa efektiv është ekzoskeleti?
Ekskeleti peshon 65 kilogramë, përdoruesi duhet të lidhet me kabllo, ndaj mund të themi se kjo teknologji ende nuk është perfeksionuar. Thibault ende nuk mund të kryejë lëvizje të shpejta dhe precize, por ekspertët besojnë se ky është hapi i parë drejt tejkalimit të paralizës dhe sëmundjeve motorike.

Për shkak se ekzoskeleti është një teknologji komplekse, disa ekspertë thonë se do të jetë i shtrenjtë dhe i paarritshëm për të gjithë njerëzit me lëndime të shtyllës kurrizore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *