Jeni me antibiotikë? Konsumoni urgjentisht këto ushqime që të mos prishet ekuilibri mikrobik i zorrëve

Një hulumtim britanik që hetoi ndryshimet që ndodhën në bakteret e zorrëve pas marrjes së antibiotikëve të përshkruar gjerësisht për infeksionet e frymëmarrjes dhe të traktit urinar, zbuloi se pas trajtimit, numri dhe shumëllojshmëria e llojeve të baktereve ra me shpejtësi.
Ai gjithashtu zbuloi se disa lloje të mikrobeve “të këqija” u rritën ndërsa disa mikrobe “të mira” u zvogëluan.

Në shumicën e njerëzve, kur ndërpritet trajtimi me antibiotikë, bakteret e zorrëve restaurohen në një farë mase, por ka edhe studime që tregojnë se disa antibiotikë kanë efekte afatgjata në ekuilibrin e mikroorganizmave.

Është e rëndësishme të përdoren antibiotikë vetëm kur është e nevojshme dhe sigurisht jo për infeksionet virale, pasi këto barna nuk mund të vrasin viruse si ftohja e zakonshme ose COVID-19.

Pra, çfarë duhet të hamë gjatë dhe pas marrjes së antibiotikut për të rivendosur ekuilibrin bakterial në zorrë? Shumica e njerëzve dinë për probiotikët dhe prebiotikët, por pak e dinë pse ato janë të dobishme. Probiotikët përmbajnë “baktere të mira të zorrëve”.

Probiotikët janë ushqime si kosi që përmbajnë “baktere të mira të zorrëve”, mikroorganizma të gjallë që rikolonizojnë zorrët dhe përmirësojnë shëndetin e zorrëve. Ato i rezistojnë acideve të stomakut dhe funksioneve të tretjes dhe më pas ngjiten në muret e zorrëve dhe rriten, pa shkaktuar asnjë problem.

Për t’u quajtur “probiotik”, doza e mikroorganizmave që përmban ushqimi duhet të jetë e mjaftueshme për të rikthyer numrin e baktereve “të mira” duke hequr ato “të këqijat”. Shumica e koseve përmbajnë “baktere të mira”, por jo të gjithë mund t’i mbijetojnë aciditetit të acidit të stomakut ose të rriten në zorrë dhe për këtë arsye nuk kanë përfitime probiotike.

Çfarë thotë shkenca për probiotikët
Probiotikët promovohen gjerësisht si përfitime shëndetësore, por shkenca duket e ndarë për këtë çështje. Një rishikim i provave zbuloi se probiotikët mund të jenë të dobishëm për ata me rrezik të lartë të diarresë së shkaktuar nga antibiotikët, siç janë të moshuarit dhe pacientët e shtruar në spital. Gjithashtu zbuloi se efektet anësore ishin të zakonshme kur merrnin antibiotikë dhe përfshinin shqetësime të shijes, nauze, dhimbje barku, jashtëqitje të lirshme, ethe dhe fryrje. Por ata që marrin probiotikë raportuan më pak efekte anësore, duke sugjeruar se ato mund të ndihmojnë për të luftuar disa prej tyre.

Pra, çfarë janë prebiotikët?

Prebiotikët janë përbërës që ndihmojnë mikroorganizmat e dobishëm të zorrëve të rriten dhe të mbijetojnë. Ushqimet prebiotike përmbajnë karbohidrate komplekse që trupi nuk mund t’i tresë dhe fibra dietike që nuk shpërbëhen nga proceset e tretjes në stomak dhe në zorrën e hollë. Prandaj kalojnë të patretura në zorrën e trashë, ku fermentohen nga bakteret e shëndetshme “të mira”.

Për t’u quajtur prebiotik, një ushqim duhet t’i nënshtrohet procesit të mësipërm dhe të tregohet në provat klinike për të përmirësuar në mënyrë selektive përbërjen e mikroorganizmave në zorrë. Jo të gjitha fibrat dietike janë prebiotike, dhe shumica përfshijnë karbohidrate komplekse të quajtura frukto-oligosakaride, inulinë dhe niseshte rezistente.

Ju mund të gjeni ushqime në supermarket me prebiotikë të shtuar, por karbohidratet jo të tretshme janë natyrisht të pranishme në shumë ushqime, duke përfshirë:

-Drithërat: elb, bukë thekre, makarona, kuskus, krunde gruri, bukë gruri, tërshërë
Bishtajore: qiqra, thjerrëza, fasule të kuqe, soje

Perime: artiçokë, shparg, panxhar, rrepkë, kopër, hudhër, bizele, presh, qepë, bizele, misër të ëmbël, lakër

Frutat: nektarina, pjeshkë e bardhë, hurmë, shalqi, grejpfrut, shegë, fiku
Arra: shqeme, kikirikë.

Mendohet se njerëzit që janë në rrezik të lartë të diarresë pas marrjes së antibiotikëve mund të përfitojnë nga marrja e ushqimeve probiotike dhe prebiotike, çdo ditë. Megjithatë, ka prova në rritje se kombinimi i probiotikëve specifikë dhe prebiotikëve mund të rrisë efektet e dobishme të të dyjave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *