Samiti i G7: E drejta e Izraelit për t’u mbrojtur sipas normave ndërkombëtare, dhuna e kolonëve kundër palestinezëve është e papranueshme”

“Ne theksojmë të drejtën e Izraelit për të mbrojtur veten “, por “në përputhje me ligjin ndërkombëtar .”

Kështu thuhet në deklaratën e përbashkët të takimit të ministrave të jashtëm të G7 në Tokio, në të cilën ritheksohet kërkesa për “lirimin e menjëhershëm të të gjithë pengjeve izraelite pa parakushte”.

“Rritja e dhunës ekstremiste të kryer nga kolonët kundër palestinezëve – shkruajnë ministrat – është e papranueshme, minon sigurinë në Bregun Perëndimor dhe kërcënon perspektivat për paqe të qëndrueshme”.

“Të bashkuar në ndjekjen e paqes ndërkombëtare”

Në deklaratën e tyre përfundimtare, ministrat e jashtëm thonë se janë “më të bashkuar se kurrë në ndjekjen e paqes, sigurisë, prosperitetit ndërkombëtar” dhe përsërisin “kundërshtimin e tyre të fortë ndaj çdo përpjekjeje të njëanshme për të ndryshuar statusin e vendosur në mënyrë paqësore të territoreve me forcë ose detyrim. Kudo në botë. Përpjekje të tilla minojnë sundimin e ligjit, i cili mbron të gjitha kombet, veçanërisht ato të cenueshme, si dhe sigurinë globale dhe dinjitetin njerëzor.”

“Ne po punojmë për sanksione për të mohuar fondet për Hamasin”

Anëtarët e G7, së bashku me partnerët në rajon, vazhdon dokumenti, “po punojnë intensivisht për të parandaluar që konflikti të përshkallëzohet më tej dhe të përhapet më gjerësisht. Ne po punojmë gjithashtu së bashku, duke përfshirë vendosjen e sanksioneve ose masave të tjera, për të mohuar Hamasin aftësia për të mbledhur dhe përdorur fonde për të kryer mizori.”

Sa i përket të drejtës së Izraelit për t’u mbrojtur, ministrat e G7 “dënojnë pa mëdyshje sulmet terroriste nga Hamasi dhe të tjerët në të gjithë Izraelin që filluan më 7 tetor 2023, si dhe sulmet e vazhdueshme me raketa kundër Izraelit”, por nënvizojnë rëndësinë që Tel Aviv të veprojë “në përputhje me ligjin ndërkombëtar në përpjekje për të parandaluar që kjo të ndodhë përsëri” dhe t’i kthehemi thirrjes për “lirimin e menjëhershëm të të gjithë pengjeve pa parakushte”.

G7 e bën të qartë se anëtarët e saj “janë të përkushtuar të punojnë ngushtë me partnerët për të përgatitur zgjidhje të qëndrueshme afatgjata për Gazën dhe kthimin në një proces më të gjerë paqeje në përputhje me parametrat e rënë dakord ndërkombëtarisht”. Ai gjithashtu deklaron se “një zgjidhje me dy shtete, në të cilën Izraeli dhe një shtet palestinez jetojnë krah për krah në paqe, siguri dhe njohje reciproke, mbetet e vetmja rrugë drejt një paqeje të drejtë, të qëndrueshme dhe të sigurt”.

Çfarë është Rripi i Gazës

Rripi i Gazës është një rajon bregdetar i territorit palestinez, në kufi me Izraelin dhe Egjiptin, dhe është shtëpia e mbi dy milionë banorëve. I pushtuar nga Izraeli në vitin 1967 dhe më pas i evakuuar në vitin 2005, mbeti nën kontrollin ushtarak izraelit për kufijtë, hapësirën ajrore dhe detin. Ajo qeveriset nga Hamasi që nga viti 2007.  Burimi: tgcom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *