Rreth 8 mijë persona me diabet janë të regjistruar në Kumanovë, kufiri i moshës është në rënie

Në Qendrën e Diabetit në Spitalin e Përgjithshëm të Kumanovës janë rreth 8000 pacientë me diagnozë të diabetit që vijnë për ekzaminime. Prej tyre 3600 janë në terapi me insulinë, mbi 4300 pacientë janë të tipit 2 dhe 128 me diabet tip 1. Mjekët thonë se është veçanërisht shqetësues fakti që diabeti po diagnostikohet gjithnjë e më shumë tek fëmijët e moshës 9 deri në 10 vjeç.

“Është një numër i madh i pacientëve që kalojnë nëpër qendrën tonë, por ka një grup që trajtohen në kujdesin parësor shëndetësor ose nga mjekë internistë privatë, kështu që numri është shumë më i madh, dhe ka edhe shumë të padiagnostikuar. Për të zbuluar në kohë sëmundjen, duhet t’i kushtohet vëmendje simptomave të para dhe më duhet të bëj një apel që të gjithë të paktën një herë në vit të bëjnë një analizë të nivelit të sheqerit në gjak dhe çdo numër më i lartë se vlerat e referencës. të hetohet, të caktohet ekzaminimi, kemi termine dhe tre mjekë punojnë në qendër”, thotë dr. Marija Bajdevska-Spirkovska, udhëheqëse e Qendrës për Diabet.

Me rastin e Ditës Botërore të Diabetit, nesër qendra do të zhvillojë një program depistues të matjes së glukozës në gjak tek nxënësit e kursit të mjekësisë në gjimnazin Nace Budjoni. Masa është marrë për shkak se numri i të sëmurëve nga diabeti i tipit 2 po merr përmasa të mëdha dhe po diagnostikohet më shpesh tek të rinjtë, madje edhe tek fëmijët, gjë që nuk ishte më parë.

“Ne si institucion shëndetësor vendosëm të zbatojmë masën parandaluese të sheqerit në gjak tek nxënësit e një shkolle të mesme mjekësore. Ne zgjodhëm një popullatë kaq të shëndetshme, fëmijë të vegjël, për të kontrolluar diabetin e tipit 2 dhe me kohë për të kryer analiza për të përzgjedhur pacientë në moshë të re që janë në rrezik. Kjo ndikohet kryesisht nga një mënyrë jetese jo e shëndetshme. Të gjithë ata që kanë problem me peshën trupore duhet të jenë më aktiv fizikisht, duhet të dimë se pija më e mirë është uji dhe ëmbëlsira më e mirë janë frutat, ky është rekomandimi im për këtë vit”, sqaron doktoresha Spirkovska.

Nga ana tjetër, diabetikët prej muajsh ankohen për mungesën e vazhdimësisë në disponueshmërinë e terapisë moderne, aksesin në aparaturat mjekësore për monitorimin e glicemisë, si dhe mungesën e edukimit të përhershëm dhe të strukturuar. Gjithashtu, muajt e kaluar janë përballur me mungesën e shiritave dhe aparateve për matjen e sheqerit në gjak, si dhe me mungesën e terapisë antidiabetike, për të cilën kanë dalë në protestë në korrik të këtij viti.

“Më në fund filluam të marrim shirita, glukometra (pajisje) dhe gjilpëra për matjen dhe vendosjen e insulinës në gjak dhe kam informacion se janë blerë sensorë për fëmijët dhe të rinjtë deri në 18 vjeç me diabet tip 1, shtatzëna me diabeti i tipit 1 dhe për personat e verbër. Këto ishin kërkesat tona në protestën e korrikut. Por duhet të ketë furnizim të vazhdueshëm dhe të pandërprerë, sepse kjo është një sëmundje kronike që kërkon kontroll disa herë në ditë dhe terapi të rregullt”, tha Zoran Bojkovski, kryetar i Shoqatës së Diabetikëve.

Anëtarët e shoqatës lokale nga Kumanova, Likova dhe Staro Nagoriçani sot po marrin pjesë në forumin e Unionit të Shoqatave, ku pritet të takohen me ministrin e Shëndetësisë, Fatmir Mejiti. Sot është Dita Botërore e Diabetit, e cila tradicionalisht festohet çdo vit më 14 nëntor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *