Probiotikët ndihmojnë më shumë se shëndetin e zorrëve, sigurojnë mbojtje nga demenca

Probiotikët ndihmojnë më shumë se shëndetin e zorrëve, mund të mbrojnë edhe nga demenca, thotë studimi

Probiotikët, të njohur për ndikimin e tyre pozitiv në shëndetin e zorrëve, tani janë nën vëzhgim për rolin e tyre të mundshëm në parandalimin e rënies kognitive dhe demencës tek të moshuarit, sipas një studimi të udhëhequr nga Jessica Eastwood, një studiuese e psikologjisë ushqimore në Universitetin e Reading-ut. Boshti zorrë-tru, që lidh sistemin nervor qendror me traktin gastrointestinal, mendohet të jetë i përfshirë në këtë marrëdhënie.

Probiotikët, të quajtur shpesh si “baktere të mira”, kontribuojnë në ekuilibrin midis baktereve të dobishme dhe të dëmshme në sistemin tretës. Hulumtimet e fundit sugjerojnë se përdorimi i përditshëm i probiotikëve mund të përmirësojë funksionin njohës te të rriturit e moshuar, veçanërisht ata me dëmtim të lehtë kognitiv ose sëmundjen e Alzheimerit.

Ndërsa mekanizmat e saktë mbeten të paqartë, kërkohen prova të mëtejshme gjithëpërfshirëse për të krijuar një lidhje më të saktë. Probiotikët mund të gjenden në ushqime të ndryshme si kosi, kimçi dhe lakra turshi, si dhe në suplementet pa recetë që përmbajnë shtame të ndryshme. Jessica Eastwood këshillon zgjedhjen e një probiotiku me shumë shtame me një kombinim të shtameve të hulumtuara mirë si laktobacillus, bifidobacterium dhe specie lactococcus.

Rënia e performancës kognitive e shkaktuar nga stresi mund të zbutet nga probiotikët, duke ofruar një efekt amortizues. Ndërsa probiotikët mund të mos ndikojnë ndjeshëm në funksionimin kognitiv tek individët më të rinj që performojnë në mënyrë optimale, ata mund të jenë të dobishëm për rënien kognitive të lidhur me stresin.

Shumica e studimeve fokusohen në marrjen ditore të probiotikëve gjatë një deri në gjashtë muaj, dhe kërkimet e vazhdueshme synojnë të identifikojnë se cilat lloje probiotike janë më efikase për përmirësimin e funksionit njohës.

© SYRI.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *