Skandal! Dior, 57 dollarë paguan për një çantë dore të cilën e shet për 2.780 dollarë?

Një hetim i madh synon markat e tjera luksoze

Një hetim i fundit i furnitorëve të Dior-it zbuloi se marka luksoze e modës, e cila është në pronësi të LVMH-së, paguan një çmim çuditërisht të ulët për të prodhuar çantat e dorës që më vonë i shesin për 2.780 dollarë.

Përveç çantave, marka e modës njihet edhe për produkte të tjera si bizhuteri dhe veshje, të cilat shpesh vijnë me çmime të larta.

LVMH-ja ishte nën hetim nga autoritetet në Itali, të cilat po kontrollonin kushtet e punës në fabrikat e tyre, transmeton Telegrafi.

Njëra prej tyre ishte një fabrikë që prodhonte çantat Dior dhe, sipas dokumenteve të publikuara nga autoritetet, marka luksoze e modës i paguan një furnizuesi vetëm 57 dollarë për të prodhuar çantat. Më vonë ata ua shesin klientëve me një çmim prej gati tre mijë dollarësh.

Në fabrikat e markës Giorgio Armani ka pasur një situatë të ngjashme, pasi kompania ka paguar 99 dollarë për prodhimin e çantave që më vonë kushtonin 1.900 dollarë në dyqanet e tyre.

Sipas një raporti të ri të Wall Street Journal, çmimet e prodhimit nuk përfshijnë kostot materiale, ndërsa kompanitë “mbulojnë në mënyrë specifike kostot e dizajnit të produktit, shpërndarjes dhe marketingut”.

Autoritetet nisën një hetim pas akuzave se të dyja kompanitë shfrytëzonin punëtorë të huaj për të prodhuar mallra luksi me çmime të ulëta.

LVHM gjithashtu përfundoi në gjykatë muajin e kaluar, raporton Reuters, lidhur me marrëdhëniet e saj me kompanitë në pronësi kineze, punëtorët e të cilave flinin në fabrika në mënyrë që të mund të kishin “një fuqi punëtore në dispozicion 24 orë në ditë”.

Pajisjet e sigurisë u hoqën gjithashtu nga makinat në mënyrë që punëtorët të mund t’i përdornin ato me një ritëm më të shpejtë, duke i lejuar Dior të ulë kostot dhe të vendosë një çmim më të ulët, raporton Reuters.

Autoritetet italiane pretendojnë se prej disa vitesh Dior nuk ka marrë masa për të kontrolluar kushtet e punës në fabrikat e kompanive me të cilat ka bashkëpunuar dhe kontrolle periodike të furnitorëve të tij. /Telegrafi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *