Zbulohet piramida më e vjetër në botë?

Një artikull që po ngjall shumë vëmendje, i cili pretendon se një strukturë e gjetur në Indonezi është piramida më e vjetër në botë, ngre shumë kritika nga disa arkeologë që tani duan të kuptojnë më shumë dhe pa mëdyshje. Hulumtimet sensacionale arrijnë në përfundimin se ekziston një piramidë e vendosur nën vendin prehistorik të Gunung Padang në Java Perëndimore, Indonezi, e cila mund të jetë ndërtuar 27,000 vjet më parë. Kjo do ta bënte atë shumë më të vjetër se piramida e parë egjiptiane, Piramida e Djoserit e ndërtuar 4600 vjet më parë. Dhe kjo do të nënkuptojë gjithashtu se ai i paraprin vendit më të vjetër të njohur megalitik, Göbekli Tepe në Turqi, i cili u ndërtua rreth 11,000 vjet më parë.

Dhe sigurisht, do të rishkruante plotësisht atë që dimë për qytetërimin njerëzor në atë zonë. “Piramida u bë një simbol i qytetërimit të përparuar të asaj periudhe antike,” thotë bashkëautori i letrës Danny Hilman Natawidjaja, një gjeolog në Agjencinë Kombëtare për Kërkim dhe Inovacion (BRIN) në Bandung, Indonezi, i cili vazhdon: “Nuk është e lehtë për të ndërtuar piramida. Kërkohen aftësi të larta murature”.

Janë pikërisht këto pohime që kanë lënë të ftohtë shumë kolegë studiues. Lutfi Yondri, një arkeolog në BRIN në Bandung, Indonezi, thotë se kërkimet e tij kanë treguar se banorët e rajonit kanë jetuar në shpella midis 12,000 dhe 6,000 vjet më parë, shumë kohë pas ndërtimit të supozuar të piramidës, dhe asnjë gërmim të asaj periudhe. zbuloi dëshmi të ndërtimit të sofistikuar të muraturës prej guri. “Jam i befasuar që artikulli u botua ashtu siç është,” thotë Flint Dibble, një arkeolog në Universitetin e Kardifit në Mbretërinë e Bashkuar. Sipas studiuesit, edhe pse punimi paraqet “të dhëna realiste”, përfundimet për vendndodhjen dhe moshën nuk janë të justifikuara.

Sipas studimit, Gunung Padang përbëhet nga pesë tarraca guri që formojnë shkallë, me mure mbajtëse dhe shkallë lidhëse, të gjitha në majë të një vullkani të zhdukur. Midis 2011 dhe 2014, Natawidjaja dhe kolegët studiuan vendin duke përdorur teknika të ndryshme të vëzhgimit të tokës për të përcaktuar se çfarë fshihet poshtë tarracave të dukshme. Ata identifikuan katër shtresa, të cilat – sipas studiuesve – përfaqësojnë faza të veçanta të ndërtimit. Shtresa më e brendshme është një bërthamë llave e ngurtësuar, e cila është “skalitur me përpikëri”. Shtresat e mëvonshme të shkëmbinjve “të renditur si një mur me tulla” u mbivendosën mbi shtresën e vjetër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *