​Bullgari, nisma e të rinjve kthen mbeturinat në një thesar ekologjik

Pesë të rinj që jetojnë në Sofje i kanë kthyer mbeturinat në ekothesar brenda një projekti të quajtur 1planet në Sofje, mësoi BTA nga Yoana Mehandzhiyska nga Fondacioni Vlerat, Virtytet, Integriteti, i cili është pjesë e ekipit të projektit.

Projekti synon të rrisë ndërgjegjësimin për ndryshimet klimatike dhe të frymëzojë njerëzit që të ndërmarrin veprime konkrete në jetën e tyre të përditshme. Ai u prezantua në një takim ndërkombëtar mbi Rritjen e Aktivizmit Rinor mbi Ndryshimet Klimatike, i cili mblodhi së bashku organizata dhe aktivistë nga 32 vende.

Projekti ishte ideja e Carla Barrado, Yoana Mehandzhiyska, Alexander Nalbantov, Stanislava Lefterova dhe Yuliana Rumenova, të cilët kanë vendosur ta kthejnë pastrimin e mbeturinave në mjedisin urban në lojë.

Ata kanë përpiluar një listë me “ekothesaret”, të cilat janë një pjesë e vogël e mbeturinave të zakonshme në këndet e lojërave: tri shishe plastike, tri përzierëse kafeje, dy mbështjellëse akulloresh, dy gota plastike, pesë qese plastike, mbetje qelqi, mbetje letrash, etj.

Pas kësaj liste, fëmijët grupohen në skuadra nga dy ose tre dhe bashkohen me ‘gjuetinë’. Ata që arrijnë të mbledhin artikujt në listë shpërblehen me goma, ngjitëse ose bluza.

“Herën e parë që mbajtëm lojën, ndodhi magjia: pjesëmarrësit ishin aq të zhytur në këtë aktivitet argëtues sa nuk donin të ndaleshin. Pasi mblodhën ‘thesaret’ në listë, vendosën t’I pastrojnë të gjitha E gjitha ndodhi brenda pak minutash – fëmijët dhe të rriturit e emocionuar mbanin çanta pas thasësh me mbeturina dhe vendi ndryshoi”, tha Mehandzhiyska.

Iniciatorët e projektit zbuluan se ishin përvojat argëtuese që dëshironin fëmijët, të cilat i bënë ata të kryenin këtë punë të dobishme.

Kjo është arsyeja pse ata besojnë se kujtimet e këndshme te fëmijët dhe të rinjtë lidhur me mirëmbajtjen e mjedisit urban do t’i stimulojnë ata që të përfshihen dhe të organizojnë vetë iniciativa të ngjashme në të ardhmen.

Këto aktivitete praktike u plotësuan me punonjës edukativë, ku pjesëmarrësit mësuan më shumë se çfarë dhe si të riciklojnë, si të reduktojnë gjurmën e tyre të karbonit, çfarë është konsumi i ndërgjegjshëm, etj.

Më shumë se 200 vullnetarë morën pjesë në 12 fushatat në Sofje në kuadër të nismës, ku u mblodhën mbi 80 thasë me mbeturina.

Projekti ka gjithashtu një faqe në Facebook, të krijuar nga vullnetarja spanjolle Carla Barrado, dhe e ndjekur nga shumë të huaj që banojnë në Sofje, të cilët gjithashtu i janë bashkuar nismave të pastrimit.

Top Channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *