Inteligjenca artificiale po ”përkthen” edhe gjuhën e shpendëve

Një softuer i ri i inteligjencës artificiale është në gjendje të kuptojë se çfarë i thonë pulat njëra-tjetrës, sipas ”The Sun”.

Studiuesit në Japoni kanë testuar inteligjencën artificiale edhe për këtë fenomen.

”Në këtë studim novator, ne paraqesim një qasje të re për komunikimin ndërspecial duke u fokusuar në kuptimin e vokalizimit të pulave”, thanë ata.

”Duke shfrytëzuar modelet e avancuara matematikore të inteligjencës artificiale, ne kemi zhvilluar një sistem të aftë për të interpretuar gjendje të ndryshme emocionale te pulat, duke përfshirë urinë, frikën, zemërimin, kënaqësinë, eksitimin dhe shqetësimin”, shkruajnë studiuesit.

Profesori i Universitetit të Tokios, Adrian David Cheok udhëhoqi kërkimin.

Ai përfshinte dëgjimin e ndryshimit të modeleve vokale te pulat.

Softueri i IA u përdor për të kuptuar dhe dalluar këto modele.

Janë analizuar regjistrime nga 80 pula.

Një ekip prej tetë psikologë kafshësh dhe kirurgësh veterinarë u përdor më pas për të përcaktuar gjendjen mendore të pulave bazuar në zhurmat që bënin.

Thuhej se ata ishin në gjendje ta bënin këtë ishte një saktësi e lartë.

Cheok tha në një deklaratë se ky “është një hap i madh për shkencën”!.

“Dhe ky është vetëm fillimi. Shpresojmë të jemi në gjendje t’i përshtatim këto teknika me kafshët e tjera dhe të hedhim bazat për inteligjencë të jashtëzakonshme në industri të ndryshme të lidhura me kafshët”, tha ai.

Ai shpjegoi se të kuptuarit e kafshëve mund të na ndihmojë të krijojmë një botë më të mirë për to.

Studiuesit vunë re kufizimet e mundshme të studimit.

Ata mendojnë se procesi mund të mos jetë lehtësisht i transferueshëm tek racat e tjera dhe se kërkohet më shumë kërkime në këtë fushë. / KultPlus.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *