Nëse shpërthen një bombë bërthamore, sa kohë do t’i duhej zhurmës të vijë deri tek veshi i njeriut?

Shumë prej nesh kemi parë video të shumta të bombave bërthamore duke u detonuar, qoftë përmes videove të shumta apo edhe nëpër filma.

Por, nëse do të dokumentonim në realitet një shpërthim bërthamor si do të ndihej zhurma?

Nëse keni parë filmin Oppenheimer, shumica prej jush do të mund ta keni një ide rreth kësaj.

YouTuberi i njohur si Sambucha ka dhënë një demonstrim se si tingëllon një bombë bërthamore nga një distancë prej 11 kilometrave. Ai madje jep edhe shpjegimin e qartë se pse dhe si e dëgjojmë një zhurmë të tillë.

Videoja demonstruese tregon se nga kjo distancë e shohim fillimisht shpërthimin dhe në fillim dëgjohet vetëm një impuls elektromagnetik që ndërhyn në pajisjen e regjistrimit.

Në një distance prej 11 kilometrave, zhurmës së bombës bërthamore do t’i duhej 30 sekonda të vijë deri tek veshi i njeriut.

Shpejtësia e dritës në këtë rast është 343 metra për sekondë, mund të themi se njerëzit do të dëgjonim zhurmën pas 30 sekondave. /Telegrafi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *