Po rritet edhe numri i pacientëve me kancer të organeve gjenitale mashkullore

Sipas të dhënave të fundit, ndërgjegjësimi për rëndësinë e shëndetit të meshkujve po rritet, njëkohësisht po rritet edhe numri i pacientëve me kancer të organeve gjenitale mashkullore. Në vazhdimësi duhet të punohet në ngritjen e vetëdijes së gjeneratave të reja për ekzaminime të rregullta, të cilat do të vënë në pah rëndësinë e zbulimit dhe parandalimit të hershëm, thotë profesor Dohçev. Pacienti më i ri me kancer testikular është vetëm 15 vjeç, ndërsa më i riu me kancer të prostatës është 42 vjeç, informon PRESSonline.al

Kur bëhet fjalë për sëmundjen e prostatës, sigurisht që me kalimin e moshës së mashkullit është subjekt interesi, sigurisht mbi moshën 50 vjeçare duhet të vizitoni një urolog një herë në vit. Në letërsinë tonë shkruhet mbi 40 vjet, thuhet të paktën një herë, por këtu do të them nga përvoja të mos e ekzagjeroj moshën, por mbi 50 sigurisht. Por ajo që më shqetëson, tek meshkujt më të rinj këto sëmundje nuk janë aq të rëndësishme sepse nën moshën 40 vjeç këto sëmundje karcionomike nuk shfaqen, janë kaq të rralla dhe nuk kam takuar një pacient të tillë, por ajo që më shqetëson, ka më shumë një sëmundje të tmerrshme, kanceri i testisit ndodh fatkeqësisht tek të rinjtë deri në 40 vjeç dhe ato kancere janë shumë agresivë. – thotë prof. dr. Sasho Dohçev, drejtor i Klinikës Universitare për Urologji.

Sipas profesorit Dohçev, vetëm muajin e kaluar në Klinikën Universitare për Urologji janë bërë mbi 500 ekzaminime të pacientëve meshkuj dhe janë bërë shtatëdhjetë biopsi të prostatës, metoda më e mirë e skriningut për zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës.

Ne nuk mund të parandalojmë, mjekësia nuk mund të parandalojë sëmundjet e kancerit, nuk ka ende një metodë të tillë, por ne mund t’i zbulojmë ato herët. Ne gjithashtu kemi metoda efektive të trajtimit. Këtu është operacioni, më e rëndësishmja është që pacienti të jetë i operueshëm, pastaj do ta ndihmojmë më së shumti, pastaj do t’i japim edhe një terapi shtesë, pra përveç atyre qelizave kancerogjene që nuk mund t’i shohim me sy, kështu që ne kemi metoda të suksesshme të trajtimit, prandaj shumë më shpejt aq më mirë. – tha prof. dr. Sasho Dohçev, drejtor i Klinikës Universitare për Urologji.

Është e rëndësishme të ndërgjegjësohet për vetëkontroll popullata e re mashkullore, për të mos fshehur simptomat, sepse me çdo zgjatje gjendja e përgjithshme e pacientit përkeqësohet, gjë që ndikon drejtpërdrejt në prognozën e vetë sëmundjes.(PRESSonline.al)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *